Hubungi Kami

Hubungi Kami

Monday, March 18, 2013

Bid'ah Hasanah ~ Mohd Yaakub Mohd Yunus

Matlamat tidak menghalalkan cara. Begitulah ungkapan yang sesuai bagi menggambarkan haramnya perbuatan menokok tambah atau bidah dalam ibadah. Pengharaman ini jelas disebut dalam al-Quran, sunnah mahupun kitab-kitab ulama terdahulu. Hakikatnya Islam telah sempurna dan tidak perlu kepada tokok tambah. Bahkan perbuatan ini dapat memburukkan wajah Islam dek timbulnya percanggahan fakta dan amalan yang membebankan umat. Tambahan pula, ia menjadi punca perpecahan umat Islam.

Malangnya, terdapat pihak yang cuba menghalalkan tokok tambah dalam agama dengan menyatakan ia Bidah Hasanah. Alasan merela ialah: "Apa salahnya? Amalan ini baik dan ini ibadah, bukannya maksiat." Mereka juga menggunakan kata-kata Imam al-Syafie dan ulama-ulama lain sebagai hujah menyokong kenyataan mereka.

Bolehkah kita melakukan tokok tambah dalam agama dengan alasan niat yang baik? Adakah benar para ulama khususnya mazhab Syafie membenarkan tokok tambah dalam ibadah? Segala kemusykilan serta salah faham berhubung dalil-dalil yang membolehkan bid'ah hasanah ini dikupas dan diolah di dalam buku ini dengan hujah yang jelas daripada al-Quran dan al-Sunnah.

******

(SEM) RM10.00 - RM8.80
(S/S) RM13.00 - RM11.40

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...